Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί Η Σόγια Δεν Είναι Μόνο Για Τις Γυναίκες

  • από

Ερευνητές από τον Καναδά διαπίστωσαν ότι η διατροφή κόκκινου κρέατος, κρέατος οργάνων, αναψυκτικών και εμφιαλωμένου νερού αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Συγκρίνουν τις δίαιτες 80 ανδρών με καρκίνο του προστάτη, και 334 υγιείς άνδρες, και η διατροφή μόλις περιέγραψε περισσότερο από διπλασίασε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η σόγια είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έχει επίσης μια αφθονία αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που αναζητούν φυσικές, βιολογικές και vegan εναλλακτικές λύσεις σε κοινά φάρμακα. Το κύριο συστατικό της σόγιας είναι η σόγια, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη.

Ποια λοιπόν δίαιτα προστάτη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη; 

Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή 1499 ανδρών με καρκίνο του προστάτη και 1130 ανδρών που ήταν υγιείς και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cancer Causes and Control. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικά μόρια που έχουν ασθενή οιστρογόνο δράση

Κατασκευάζονται στο έντερο από προδρόμους φυτών από βακτήρια καθώς χωνεύουν τρόφιμα. Προσλαμβάνονται από τα ίδια μέρη του σώματος που επεξεργάζονται την ορμόνη οιστρογόνο.

Καρκίνος προστάτη

Είναι ενδιαφέρον ότι μια από τις θεραπείες για καρκίνο του προστάτη από τους γιατρούς περιλαμβάνει τη χρήση οιστρογόνων για τη μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης σε άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Αυτό το κάνει έμμεσα, μέσω της επίδρασής του στον υποθάλαμο, καθώς λιγότερη ωχρινοτρόπου ορμόνη απελευθέρωσης παράγεται από τον υποθάλαμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απελευθερώνεται ορμόνη ωχρινοποίησης από τον οργανισμό, η οποία καταστέλλει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Υψηλές δόσεις οιστρογόνων για τους άνδρες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αλλά τα φυτοοιστρογόνα που λαμβάνονται από τη διατροφή, σε λιγότερες ποσότητες από ένα φάρμακο, και με ηπιότερη επίδραση στην αρχή, δεν θα πρέπει να δημιουργούν πρόβλημα. Και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς προκαλεί τα φυτοοιστρογόνα να έχουν τόσο προστατευτικό αποτέλεσμα, είτε είναι παρόμοιο με αυτό της θεραπείας με οιστρογόνα για προχωρημένους καρκίνους του προστάτη. Και δεν ξέρουν ποια φυτοοιστρογόνα είναι τα πιο δραστικά.

Ποια τρόφιμα φυτοοιστρογόνων θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε σε μια διατροφή για έναν υγιή προστάτη; 

Τα φασόλια σόγιας και τα καρύδια αποτελούν καλή πηγή. Η σόγια και τα καρύδια περιέχουν έναν τύπο φυτοοιστρογόνου που ονομάζεται ισοφλαβόνες, ενώ τα μούρα και οι σπόροι περιέχουν λιγνάνες. Τα τρόφιμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φιστίκια, ηλιόσπορους, φιστίκια και μούρα.

Οι μόνες πιθανές ανησυχίες για τη σόγια είναι ότι μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα αρσενικά ποντίκια που είχαν έναν τύπο καρδιακής νόσου που είχαν και οι άνθρωποι, υπέστησαν καρδιακή ανεπάρκεια όταν έλαβαν δίαιτα με βάση τη σόγια. Το εάν αυτό παρεκτείνεται στον ανθρώπινο πληθυσμό δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Αλλά μπορεί να είναι σοφό για εκείνους που έχουν αυτήν τη συγκεκριμένη γενετική καρδιακή κατάσταση, διασταλμένη καρδιομυοπάθεια, να προσέχουν τα προϊόντα σόγιας στη διατροφή τους.

Αλλά για άλλους άντρες, τα προϊόντα σόγιας θα μπορούσαν να είναι καλά νέα. Μια μετα-ανάλυση, η οποία είναι μια μελέτη σχετικών μελετών, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σόγια μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες κατά 30%.

Ένα άλλο σημαντικό μέταλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη για τους άνδρες είναι ο ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται από τα ανδρικά σώματα για την παραγωγή ορισμένων από τις ανδρικές ορμόνες και για τη γενική υγεία του προστάτη. Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τους όρχεις, τον προστάτη και την υγεία του σπέρματος. Τα τρόφιμα που αποτελούν εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν σπόρους όπως κολοκύθα, σουσάμι και ηλίανθο. ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, Βραζιλία, κάσιους και καρύδια και τρόφιμα όπως το μαρούλι, η βρώμη και τα κρεμμύδια. 

Το ωμό κρεμμύδι προτείνεται ιδιαίτερα από τον Paul Bedson, έναν φυσιοθεραπευτή. Προτείνει επίσης χυμό λαχανικών που αποτελείται από ίσα μέρη παντζαριών, καρότων και αγγουριών σε περιπτώσεις όπου ο προστάτης αδένας διογκώνεται. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται επίσης χυμός των βακκίνιων, ένα φλιτζάνι που πίνεται τρεις φορές την ημέρα.