Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) – Ένα Ευαίσθητο Σύστημα

  • από

Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες από τους άνδρες και πιο συχνή σε ασθενείς ηλικίας 30-50 ετών, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια διαταραχή στην οποία το κόλον είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και είναι διαταραχή που χαρακτηρίζεται συχνότερα από κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Πιστεύεται ότι το IBS μπορεί να επηρεάσει περίπου 1 στους 10 ενήλικες ή περισσότερους από 5 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αναφέρεται συχνά ως νευρικό στομάχι, σπαστικό κόλον, σπαστική κολίτιδα, βλεννώδης κολίτιδα ή ακόμη και ερεθισμένο κόλον.

Αυτή η ασθένεια είναι μια σύνθετη διαταραχή κινητικότητας που επηρεάζει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα και είναι μία από τις πιο κοινές καταστάσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο γαστρεντερολόγος. 

Το IBS προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή ακόμη και συνδυασμός και των δύο. Είναι συχνά μια ενοχλητική κατάσταση και μεγάλη απογοήτευση, καθώς η ακριβής αιτία και η καλύτερη θεραπεία της δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε έγκαιρη θεραπεία εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης συχνά μιμούνται τα συμπτώματα πολλών άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Αφού ο γιατρός σας επιβεβαιώσει τη διάγνωση του IBS, θα συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για εσάς. Ο πρωταρχικός στόχος για οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας είναι απλώς η μείωση των συμπτωμάτων και η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.

Χρήση Βοτάνων Στο Σπίτι

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κατάσταση όπου το έντερο δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί σωστά την τροφή. Μπορεί να προκαλέσει έντονες κράμπες, φούσκωμα και πόνο. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε με τα συμπτώματα αυτής της πάθησης, συμπεριλαμβανομένων βοτάνων και συμπληρωμάτων.

Οι οικιακές θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με βότανα είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές θεραπείας για αυτήν την πάθηση. Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του IBS και στην επούλωση της επένδυσης του εντέρου.

Υπάρχουν πολλά βότανα που χρησιμοποιούνται σε οικιακές θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με βότανα όπως:

  • Έλαιο μέντας που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με κράμπες και αέρια
  • Τζίντζερ που βοηθά στην ανακούφιση από τη ναυτία
  • Σπόροι μάραθου που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα
  • Σπόρος κύμινου που βοηθά στη ρύθμιση της πέψης
  • Κουρκουμάς που βοηθά στην ανακούφιση του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος
  • Γαρυφαλέλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης

Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από την απλή αποφυγή ορισμένων τροφών που προκαλούν συμπτώματα, βελονισμό, θεραπείες βοτάνων ή ακόμη και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ένα τέτοιο φάρμακο είναι το Zelnorm είναι μερικός αγωνιστής υποδοχέα σεροτονίνης 5-ΗΤ4 και χρησιμοποιείται βραχυπρόθεσμα για γυναίκες που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία θεραπεία για το IBS δεν λειτουργεί για όλους και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή του παχέος εντέρου που χαρακτηρίζεται συχνότερα από κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια ή ακόμη και συνδυασμό τόσο της διάρροιας όσο και της δυσκοιλιότητας. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό, απογοητευτικό και μερικές φορές ενοχλητικό, το IBS δεν είναι μεταδοτικό, κληρονομικό ή ακόμη και καρκινικό.

Η αναζήτηση βοήθειας από τον γιατρό σας είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός ευτυχισμένου, υγιούς και ενεργού τρόπου ζωής.