Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Top 10 Παράγοντες Που Επηρεάζουν Την Ανδρική Γονιμότητα

  • από

Η θλίψη της υπογονιμότητας επηρεάζει τους πάντες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες υποφέρουν όταν το όνειρο της προσπάθειας σύλληψης ενός παιδιού δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Ενώ αυτό συμβαίνει, πολλές γυναίκες θα βρεθούν σε πολλά γραφεία ειδικών, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

Παράγοντες Που Επηρεάζουν Την Ανδρική Γονιμότητα

Τι γίνεται με τους άντρες; Έχει αποδειχθεί ότι το 40 έως 50 % των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα θα έχουν ανδρικό παράγοντα, δηλαδή πρόβλημα με την ποιότητα, την ποσότητα ή την κίνηση (γνωστή και ως κινητικότητα) του σπέρματος.

Το Potencialex είναι ένα επαναστατικό προϊόν που μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να βελτιώσουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Περιέχει φυσικά συστατικά που αποδεδειγμένα αυξάνουν τη λίμπιντο, την αντοχή και τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση.

Με το Potencialex, οι άνδρες μπορούν τώρα να βιώσουν καλύτερη και πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή χωρίς παρενέργειες. Αυτό το προϊόν είναι η τέλεια λύση για όσους θέλουν να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους απόδοση φυσικά και με ασφάλεια.

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, οι λοιμώξεις, η στυτική δυσλειτουργία και άλλα προβλήματα υγείας θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό νωρίς στο πλαίσιο της εργασίας γονιμότητας για τον εντοπισμό και τη διόρθωση απλών προβλημάτων ή τον εντοπισμό πιο σοβαρών προβλημάτων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο ανδρικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα ζευγάρια σχετικά με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να συλλάβετε για έξι μήνες ή περισσότερο χωρίς επιτυχία, πρέπει να αξιολογηθείτε πλήρως και οι δύο για να διαπιστωθεί εάν και πού υπάρχουν προβλήματα. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε υποστεί πολλαπλές αποβολές ή προηγουμένως αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), το πρόβλημα μπορεί επίσης να σχετίζεται με τον ανδρικό παράγοντα.

Η αποτυχία εμφύτευσης (η φυσιολογική ανάπτυξη του πλακούντα στην αρχή της εγκυμοσύνης) μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής ποιότητας εμβρύου, όπως ένα γενετικό πρόβλημα. Όταν η γονιμοποίηση συμβαίνει όταν το ωάριο από τη γυναίκα συνδυάζεται με το σπέρμα του άνδρα συντρόφου.

Τα μεγέθη είναι διαφορετικά και το DNA του σπέρματος πρέπει να διογκωθεί και στη συνέχεια να συρρικνωθεί για να ταιριάξει με το DNA του ωαρίου. Όταν αυτή η διαδικασία είναι επιτυχής, μπορεί να σχηματιστεί ένα έμβρυο. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το DNA είτε του σπερματοζωαρίου είτε του ωαρίου, το DNA του προκύπτοντος εμβρύου μπορεί να αποτύχει, προκαλώντας αποτυχία εμφύτευσης ή πρόωρη αποβολή.

Ακολουθεί ένας κατάλογος από το emas.gr με τους «10 κορυφαίους» παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα.

#1 – Καπνίζετε; Ή κάνετε χρήση μη καπνιζόμενου καπνού;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα και η μάσηση καπνού είναι ανθυγιεινά για διάφορους λόγους. Τώρα, ορίστε ένας ακόμη! Τα προϊόντα αυτά περιέχουν νικοτίνη και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Το κάπνισμα προκαλεί αγγειοσυστολή, η οποία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία μικρότερα. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα της ροής του αίματος στα ζωτικά όργανα και να μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που παρέχονται σε αυτά. Η διακοπή αυτών των προϊόντων μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες σε μόλις 3 μήνες.

#2 – Πόσο αλκοόλ καταναλώνετε σε 1 εβδομάδα;

Να είστε ειλικρινής. Περισσότερα από 3 έως 5 ποτά την εβδομάδα μπορεί να είναι ανθυγιεινά, ειδικά αν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό. Η κραιπάλη μπορεί επίσης να είναι ανθυγιεινή, δηλαδή περισσότερα από 5 ποτά σε μια μέρα. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά η κραιπάλη μπορεί να θεωρηθεί κατάχρηση αλκοόλ και μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Εάν ανησυχείτε για την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε, συζητήστε το ειλικρινά με τον πάροχο υγείας σας.

#3 – Είστε υπέρβαροι;

Μαζί με τους γνωστούς κινδύνους για την υγεία που ενέχει το υπερβολικό βάρος (κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου), το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος. Ο λιπώδης ιστός (λίπος) μπορεί να αποθηκεύσει υπερβολικές ποσότητες της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου.

Αυτή η ορμόνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούν μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης, της κύριας ανδρικής ορμόνης που απαιτείται για την παραγωγή σπέρματος.

Οι υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνων μπορεί να δώσουν την εμφάνιση ανδρικού στήθους και επίσης να παρεμποδίσουν τη φάση διέγερσης που απαιτείται για τη στύση και την εκσπερμάτιση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προβλήματα φροντίστε να τις αντιμετωπίσετε με τον γιατρό σας.

#4 – Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας;

Οι μη κατερχόμενοι όρχεις, οι κήλες ή οι κιρσοκήλες είναι καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος ή τη μεταφορά σπέρματος. Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία από ουρολόγο στο παρελθόν, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον ειδικό γονιμότητας.

#5 – Έχετε προβλήματα υγείας που δικαιολογούν την ανάγκη λήψης φαρμάκων;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η αρθρίτιδα, ο αλκοολισμός και ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι μερικά από τα συνήθη προβλήματα που εντοπίζονται. Τα φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων, από μόνα τους, μπορεί να είναι επιβλαβή για την παραγωγή σπέρματος. Ενημερωθείτε από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να δείτε αν η φαρμακευτική σας αγωγή μπορεί να μειώνει το δυναμικό γονιμότητάς σας.

#6 – Έχετε παρουσιάσει πυρετό ή ασθένεια τους τελευταίους 3 μήνες;

Προκειμένου ένα σπερματοζωάριο να είναι αρκετά ώριμο για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο χρειάζονται περίπου 3 μήνες για να αναπτυχθεί. Ένας πυρετός ή μια ασθένεια μπορεί να επηρεάσει το νεοαναπτυσσόμενο σπέρμα. Επίσης, φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος. Ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που έχετε λάβει τους τελευταίους 3 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή.

#7 – Ποιο είναι το επάγγελμά σας;

Ορισμένες εργασίες, από τη φύση τους μπορούν να επηρεάσουν το δυναμικό γονιμότητας. Εάν εκτίθεστε σε χημικές ουσίες ή τοξίνες σε τακτική βάση, μπορεί να χρειαστείτε μια εξέταση ανδρικής γονιμότητας με προηγμένες εξετάσεις για να διαπιστώσετε εάν αυτές οι χημικές ουσίες ή τοξίνες έχουν επηρεάσει το DNA του σπέρματός σας.

Η αποφυγή της έκθεσης σε γνωστές τοξίνες θα ήταν σημαντική όσο προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί. Το παρατεταμένο κάθισμα ή οι εργασίες που παράγουν πολλή θερμότητα του σώματος μπορεί να προκαλέσουν την έκθεση της βουβωνικής περιοχής σε υψηλότερες θερμοκρασίες και να είναι δυνητικά επιβλαβείς για το αναπτυσσόμενο σπέρμα.

Το όσχεο είναι σχεδιασμένο για να διατηρεί τους όρχεις προστατευμένους από ακραίες θερμοκρασίες, ζεστές ή κρύες, επιτρέποντας στους όρχεις να μετακινούνται πιο κοντά ή πιο μακριά από το σώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία.

#8 – Ποια είναι τα χόμπι ή οι δραστηριότητές σας;

Ορισμένα χόμπι περιλαμβάνουν διαλύτες ή χημικές ουσίες. Άλλα, όπως η ποδηλασία ή η υπερβολική άσκηση, μπορούν να αυξήσουν την κεντρική θερμοκρασία του σώματός σας. Συζητήστε τα χόμπι και τις δραστηριότητές σας κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής σας για τη γονιμότητα.

#9 – Κάνετε χρήση ψυχαγωγικών ουσιών;

Η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, οι μεθαμφεταμίνες ή οποιοδήποτε ψυχαγωγικό ναρκωτικό είναι ανθυγιεινό και δυνητικά επικίνδυνο. Η χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη υπερβολικού στρες και ακατάλληλης αντιμετώπισης. Εάν κάνετε χρήση ναρκωτικών, σταματήστε. Αν έχετε προβλήματα με το άγχος, το στρες ή την κατάθλιψη, μιλήστε με το γιατρό σας. Είναι καλύτερα να φροντίσετε τον εαυτό σας τώρα, ώστε να είστε υγιείς και νηφάλιες όταν έρθει το νέο μωρό.

#10 – Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε υδρομασάζ ή κάνετε ζεστά μπάνια;

Η υπερβολική θερμότητα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας έχει συνδεθεί με κακή ποιότητα σπέρματος. Διατηρήστε τη θερμοκρασία άνετη. Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε. Τα φαρδιά άνετα ρούχα (ναι, μποξεράκια) μπορούν να επιτρέψουν στη βουβωνική περιοχή να θερμανθεί λιγότερο.

Θυμηθείτε, αυτές οι πληροφορίες παρέχονται για να βοηθήσουν στον προγραμματισμό πριν από τη σύλληψη. Σκοπός τους είναι να προσφέρουν εκπαίδευση, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν την αξιολόγηση ενός επαγγελματία υγείας.

Επίλογος

Το να κάνεις έρωτα είναι μια όμορφη πράξη έκφρασης αγάπης και στοργής ο ένας για τον άλλον. Αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή, προσοχή και σεβασμό. Είναι σημαντικό να αφήσετε τις ενοχές έξω από την κρεβατοκάμαρα και να επικεντρωθείτε στο να απολαύσετε τη στιγμή με τον σύντροφό σας.

Αυτό σημαίνει να αφήνετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα ή σκέψεις στην πόρτα και να επικεντρώνεστε σε αυτό που σας φέρνει πιο κοντά. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο όπου και οι δύο σύντροφοι θα μπορούν να αισθάνονται άνετα και να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου χωρίς να αισθάνονται ενοχές ή να κρίνονται.